Mange har et søvnproblem i løpet av livet. I en travel verden og hverdag har det å fungere på lite søvn blitt det normale for mange. Ordentlig kvalitetssøvn er viktigere enn mange tror. Søvnproblemer bør ikke ignoreres og den negative effekten dårlig søvn kan ha på helsen bør ikke undervurderes. For lite kvalitetssøvn kan blant annet påvirke livet på ulike måter:
Søvnproblem reduserer tankevirksomhet
Dårlig søvn kan svekke både oppmerksomhet, konsentrasjon og problemløsende ferdigheter. Det gjør det også vanskeligere å lære og senker produktiviteten på jobb og i hjemmet.
Dårlig søvn kan øke risikoen for:
- Depresjon og psykiske plager
- Diabetes
- Fedme
- Hjertesykdom
- Høyt blodtrykk
- Slag
Søvnproblem er deprimerende
Dårlig søvn kan bidra til symptomer på tristhet og depresjon. Søvnmangel forverrer disse symptomene noe igjen kan føre til at det blir vanskeligere å sovne.
Søvnproblem forårsaker vektøkning
Søvnmangel har heller ikke en positiv effekt på kroppsvekt og kan se ut til å være relatert til en økning i sult og appetitt. I tillegg stimulerer det til en trang for å spise mat med mye fett og høyt innhold av karbohydrater som øker vekten.
Dårlig søvn og hud
Søvnmangel kan føre til aldring av huden og mørke ringer under øynene. Når du ikke får nok søvn frigjør kroppen mer av stresshormonet kortisol, som bryter ned hudkollagenet, proteinet som holder huden myk og elastisk.
Oppsummering
Å prioritere søvn vil gi fordeler langt utover bare å forbedre hvordan du føler deg når du våkner. Du vil kunne presetere bedre på jobben, være mer tilstede med familie og venner, oppleve mindre frustrasjon og negative følelser i løpet av dagen, og til og med leve lenger.
Konklusjonen er dermed at man bør prioritere og legge til rette for god søvn. Både for å fungere optimalt i hverdagen, men også for den langsiktige helsen.