Topptur og høst er en god kombinasjon. Planlegger du toppturer fremover? Det kan by på flere helsefordeler, både fysisk og psykisk.
Med mer behagelig temperatur, fantastiske farger og bar bakke byr høsten på gode muligheter for flotte turer på fjellet. Ikke bare er toppturer en god form for fysisk aktivitet, men det kan også gi flere psykiske fordeler. Her er fem helsefordeler med topptur!
1. Topptur og kondisjon
Topptur er en svært god aktivitet for deg som ønsker å forbedre kondisjonen. Hos de fleste vil pulsen øke under oppstigningen, og det er ikke uvanlige å måtte ta noen pustepauser. Drar man jevnlig på toppturer, vil turene oppleves lettere etter hvert. Kondisjonstrening styrker både hjertet og lunger, og skjelettet.
2. Topptur og styrketrening
Toppturer krever at man bruker flere muskelgrupper i kroppen. Både på tur opp og ned må musklene jobbe for at man skal kunne ta seg fram og holde balansen. Man får særlig brukt de store musklene i beina.
3. Psykiske helsefordeler
Toppturer gir ikke bare fysiske helsefordeler, men den mentale helsen får også noen goder. Kombinasjonen av frisk luft, fysisk aktivitet, og flotte og rolige omgivelser gjør noe med humøret. Denne typen trening øker endorfinene i kroppen, noe som gir en følelse av økt velvære, samtidig som det forebygger mot stress og depresjoner.
4. Utholdenhet
Drar man på topptur, må man ofte regne med å bruke litt tid. Med ulik vankselighetsgrad og varighet, finnes det en topptur for de fleste, men ofte må man sette av minimum et par timer for å få seg både opp og ned. Dettegjør at man får trent utholdenheten både fysisk og psykisk.
5. Koordinasjon og balanse
På topptur går man som regel i variert, og i større eller mindre grad i ulendt terreng. Dette gjør at man får trent både koordinasjon, balanse og stabilitet.