Solkrem er viktig for å beskytte huden mot UV-stråler fra solen, men hvilken solkrem bør man velge? Og er det nødvendig med solfaktor 50?
Sommeren nærmer seg med stormskritt og vi har forhåpentlig noen måneder med mye sol i vente. Solkrem er en nødvendighet når sola titter frem og både store og små bør beskytte seg mot solens UV-stråler. I et marked hvor det florerer av ulike typer solkrem kan det bli vanskelig å vite hva man bør velge.
Hva er UV-stråler og hva gjør de med huden?
Lite er bedre enn en solskinnsdag hvor man kan tilbringe hele dagen utendørs og virkelig kjenne på varmen. Samtidig er det viktig å vite hvilke konsekvenser ubeskyttet og for mye soling kan gi.
Ved soling utsettes huden for ultrafiolette stråler, eller UV-stråler fra solen. Det finnes to typer UV-stråler: UVA- og UVB-stråler. UVA-stråler kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråler kan føre til solbrenthet.
Små doser av UV-stråler er for eksempel viktig for produksjon av D-vitamin, men kan i store mengder føre til kroniske hud- og øyeskader blant annet. Både UVA- og UVB-stråler kan bidra til utvikling av hudkreft.
Ubeskyttet og overdreven soling kan føre til:
- Solbrenthet som blant annet kan øke risikoen for hudkreft.
- Tidligere utvikling av rynker
- Tørr hud
- Økt talgproduksjon i huden
- Utvikling av pigmentflekker
Solkrem og solfaktor
Ved valg av solkrem er det visse ting man bør tenke over.
Solfaktor
En av tingene man må vurdere ved valg av solkrem er solfaktoren. Solfaktoren sier noe om hvor mye solkremen beskytter mot UV-stråler. Mange tror at en solkrem med faktor 30 beskytter dobbelt så mye som en med faktor 15. Dette stemmer ikke. En solkrem med faktor 15 beskytter mot 93% av UV-strålene, mens en med faktor 30 beskytter mot 97% av solstrålene. Bruker du solfaktor 50 kan du få 98% beskyttelse.
Det anbefales at man i Norge bruker minst en solfaktor 15, mens man i sydligere strøk bør bruke minst faktor 30.
Varighet av solkrem
En annen ting man bør tenke over er varigheten av solkremen, altså hvor lenge den beskytter mot UV-stråler for hver påføring. Det er ikke slik at man kun trenger å smøre på nytt hvis man har badet. Som regel har hver påføring en varighet på noen timer før man bør smøre på nytt, men dette er noe som kan variere fra produkt til produkt.
Vær
Mange er av den oppfatning av man kun trenger solkrem når det er skikkelig sommervær med sol og skyfri himmel, men slik er det ikke. Selv på sommerdager med overskyer kan UV-strålene være sterke og trenge gjennom. Det samme gjelder hvis man ferdes i snø eller langs vannet. Snø og vann reflekterer UV-strålene godt og dermed kreves det at man er ekstra påpasselig og tenker over dette.
Smøring av solkrem
Mange har en tendens til å smøre på for lite solkrem. Dette fører til redusert beskyttelse og dermed er det viktig at man er påpasselig med å bruke riktig mengde produkt. I tillegg til å smøre hele kroppen, bør man være ekstra nøye på å smøre områder som utsettes for direkte sollys. I tillegg til solkrem bør man også bruke en solstift for leppene som også er svært utsatt.
Oppsummering
Bruk av solkrem er viktig for å beskytte huden mot UV-stråler. Det anbefales at man minst bruker solfaktor 15, men også gjerne høyere. Solkremens beskyttelsesevne har kun en begrenset varighet, så det er viktig å påføre et nytt lag etter noen timer.