Vitamin D bidrar til en rekke viktige funksjoner i kroppen. Mange får ikke i seg tilstrekkelig D-vitamin gjennom kosten, og i vinterhalvåret har man desto mer begrenset tilgang til det viktige vitaminet.
Fordeler med vitamin D
- Har en viktig rolle for kalsiumopptaket i tarmen.
- Har en viktig rolle for mineraliseringen av nydannet beinvev (skjelett og tenner)
- Bidrar til et normalt immunforsvar
- Bidrar til en normal muskelfunksjon
Hvem trenger vitamin D?
Norske myndigheter anbefaler at alle inntar d-vitamin fra og med 4-ukers alder. Dersom du ikke spiser fet fisk 2-3 ganger i uken, eller tar andre kosttilskudd som inneholder vitaminet bør du ta et tilskudd.
For lite inntak av vitaminet kan føre til vitamin D-mangel. Typiske symptomer på dette er at man føler seg sliten og utmattet og får uforklarlige muskelsmerter. Visse grupper er spesielt utsatt for vitamin D-mangel og bør i mange tilfeller ta et tilskudd, deriblant eldre over 60 år og kvinner etter overgangsalderen.
Kilder
De aller fleste matvarer har lavt eller ingen innhold av D-vitamin. Til og med mat som er tilsatt vitaminet vil ikke gi oss en tilstrekkelig mengde.
Den viktigste kilden til D-vitamin er sollys. Her i nord har vi begrenset tilgang til sollys i vinterhalvåret og av ulike årsaker er det ikke sikkert at man får i seg nok vitamin D på sommeren heller. Grunnen til dette kan være at man er lite utendørs eller at man bor på et sted med lite sol gjennom året.
Fet fisk er også en god kilde. Å legge fet fisk til menyen vil dermed kunne hjelpe på. Mange har ikke fisk på menyen hver dag og da kan tran eller et nyttig kosttilskudd være en god løsning.