Søvnproblemer kan gå utover livskvaliteten. Hvordan bli kvitt problemet?
Søvnproblemer er et stort problem i befolkningen, faktisk større en tidligere antatt. I Norge har hele én tredjedel av befolkningen dårlig søvn i perioder, mens 10-15% lider av mer alvorlig og langvarige søvnproblemer.
Konsekvenser av søvnproblemer
Alle mennesker er helt avhengige av søvn for å kunne fungere i hverdagen. Man sover så mye som en tredjedel av livet og det gjør man med god grunn. Når man sover skjer det flere ting i kroppen som bidrar til å holde oss både sunne og friske. Med gode søvnvaner vil søvnen virke helbredende, forebyggende og gjenoppbyggende for kroppen og dens funksjoner. Man sparer energi fordi kroppstemperaturen senkes, styrker immunforsvaret og hukommelsen, og gjenoppbygger kroppens vev.
Med dette i bakhodet, er det enkelt å forstå at langvarige søvnproblemer kan gi konsekvenser for den enkelte. Får man for lite søvn blir man trøtt og sliten. Man kan også få dårligere konsentrasjonsevne og svekket hukommelse.
Søvnproblemer kan på denne måten redusere både livskvalitet og yteevne. Det kan gå ut over det daglige livet ved at man fungerer dårligere på jobb, at helsen blir svekket og at andre daglige plikter og gjøremål blir veldig slitsomme, og at humøret blir dårligere.
Behandling av søvnproblemer
En voksen person har normalt sett behov for 7-9 timer søvn i løpet av et døgn. Mange opplever at søvnplagene avtar ved relativt enkle endringer i livsstilen. Først og fremst opplever mange at det er svært nyttig å etablere gode søvnvaner. Dette kan innebære at man legger seg og står opp til faste tidspunkter gjennom uka og at man unngår skjermbruk en tid før og ved leggetid. Faste ritualer kan også være nyttig, for eksempel å lese i en bok, ta et bad eller drikke en kopp te før man legger seg.
Andre råd for bedre søvn:
- Regelmessig fysisk aktivitet (ikke tett opp mot leggetid)
- Unngå store måltider og koffeinholdige drikker sen ettermiddag og kveld
- Ha lite lys og en behagelig lav temperatur på soverommet.
- Unngå å se på klokken hvis man våkner og tenk at det ikke er så farlig med lite søvn i et par dager.
Kostholdsråd
Er søvnproblemene mer alvorlige kan noen få behov for medikamentell behandling. Dette foregår som regel over en begrenset periode og anbefales ofte ikke over tid. Det finnes også kosttilskudd med innhold av urter og virkestoffer som er utviklet for søvn. Melatonin ble frem til 2020 gitt på resept mot diverse problemer knyttet til søvn. Fra og med 2020 ble dette reseptfritt, og kan nå kjøpes som kosttilskudd.
Kosthold for søvnplager:
Disse urtene og virkestoffene har blitt brukt for søvn.
- Melatonin
- Sitronmelisse
- Lavendel
- Valeriana
- Humle