Indre uro kan gjøre hverdagen slitsom for de det gjelder. Hos noen vedvarer uroen over lang tid og fungerer som en form for livsstress som aldri slipper taket. Heldigvis er det flere ting man kan gjøre for å bli kvitt problemet.
De aller fleste har kjent på indre uro i løpet av livet. For mange oppstår det kun i visse situasjoner eller i korte stressende perioder for eksempel. For andre er den indre uroen permanent og fungerer som en konstant form for støy i livet.
Symptomer
Den indre uroen kan vise seg gjennom både psykiske og fysiske symptomer som typisk er knyttet til stress (les: Hvordan takle stress best mulig). Likevel stikker uroen dypere da personene som er rammet ofte har levd med et nervesystem i alarmberedskap over lengre tid uten mulighet for hvile. Livet blir dermed utmattende og man får problemer med å leve i nuet. I stedet tenker og grubler man over fortiden, og bekymrer seg for fremtiden.
Symptomer på indre uro:
- Nervøsitet og engstelse
- Kjedsomhet og rastløshet
- Konsentrasjonsvansker
- Tretthet
- Irritasjon
- Følelse av å ikke strekke til
- Følelse av å være nedtrykt
- Ikke fornøyd med seg selv eller livet sitt
- Dårlig søvn
- Muskelspenninger, spesielt i kjeve, skuldre og nakke
- Hodepine
- Trykk i brystet
Årsaker til indre uro
Det finnes en rekke mulige årsaker til at noen opplever å ha indre uro. For mange er det viktig å ha det trygt og forutsigbart. Uten dette vil mange kunne bli utilfreds med eget liv. Bekymringer rundt fremtiden kan føre til en utrygghet i hverdagen, som igjen viser seg gjennom uro.
Bekymringene kan sirkle rundt ting som familie, samliv, jobb, økonomi, store hendelser og egen eksistens. Også faktorer som ensomhet, dårlig selvtillit og selvfølelse kan være en årsak.
Hvordan bli kvitt indre uro
Å kvitte seg med den indre uroen handler om å gjenskape evnen til å koble av og restituere. Man må få hjernen og nervesystemet til å forstå at det ikke finnes noen reell fare og at alarmberedskap til enhver tid dermed ikke er nødvendig.
Først og fremst bør man sørge for å omgi seg med trygge personer som gir en en følese av at man er noe verdt. Å få respekt og bli anerkjent for den man er er et viktig utgangspunkt.
Det er også viktig å bryte gamle vaner, tørre å ta sjanser og bryte din kontrollatferd. Gjør noe du normalt ikke bruker å gjøre, bli med på ting selv om det føles litt skummelt og les gjennom meldingen kun én gang før du trykker send.
Andre teknikker og løsninger:
- Pusteteknikker og meditasjon virker beroligende for mange.
- Fysisk aktivitet og et sunt og variert kosthold virker positivt for både hode og kropp. Finn en aktivitetsform som passer for deg og sørg for å få i deg gode næringsstoffer.
- Engasjer deg i noe som gir betydning for deg. Engasjement skaper positive følelser for mange og kan bidra til å gi mening i hverdagen og livet generelt.
- Vær tålmodig med deg selv. Det vil komme tider med både behag og ubehag, det er en del av livet. Samtidig er det viktig å være konsistent, og legge en innsats i å få det bedre.
- Prøv å snu tankemønsteret ditt. Finn alternative måter å tenke på. Er all selvkritikken godt begrunnet? Dersom du ofte tolker ting negativt, kan det finnes andre alternative forklaringer på det du reagerer på?
- Snakk med andre om situasjonen din. Å åpne seg opp for noen du stoler på vil kunne lette på de negative følelsene.
- Be om hjelp hvis ting blir for vanskelig. Noen ganger kan det være vanskelig å løse problemet på egen hånd.