Vitamin B12 er et vitamin med flere viktige funksjoner i kroppen.
Vitamin B12 er et av de tolv vannløselige B-vitaminene og er en viktig del av flere prosesser i kroppen. B12 er blant annet viktig for nervesystemets normale funksjon og for produksjon av blodceller. Vitaminet er også viktig for at kroppen skal kunne produsere arvestoffet DNA og for at noen typer proteiner skal fungere som normalt.
Kilder til vitamin B12
Naturlige hovedkilder til vitamin B12 er animalske produkter, men det finnes også alternativer for veganere og vegetarianere i form av tabletter for eksempel. Vitaminet finnes ikke i planter og grønnsaker, men det finnes i gjærekstrakt.
Kilder til B12:
- Fisk
- Egg
- Gjærekstrakt
- Ost
- Melk
- Kjøtt
Mangel og overforbruk
De aller fleste får i seg nok B12 via kostholdet og mangel er dermed ikke så utbredt i Norge. Likevel finnes det noen personer som av ulike grunner ikke får i seg nok av vitaminet. Dette kan være på grunn av mangelfult kosthold eller at kroppen tar opp vitaminet dårlig, for eksempel.
Noen personer kan ha en større risiko for å utvikle B12-mangel enn andre:
- Personer over 60 år
- Personer med Crohns eller Cøliaki
- Personer som har hatt en mage- eller tarmoperasjon
- Veganere og vegetarianere
Mangel på B12 kan være vanskelig å oppdage tidlig siden symptomene er vage. Over lengre tid kan det føre til blodmangel. Symptomer på blodmangel kan være tretthet, tung pust og hjertebank blant annet. Over lang tid kan B12-mangel påvirke nervesystemet og gi psykiske plager. Symptomer kan da være:
- Gangvansker
- Nedsatt evne til å følge vibrasjoner i føttene
- Redusert hukommelse
- Nummenhet eller prikking i fingre eller tær
- Depresjon
Overforbruk
Overdoser av B12 ses svært sjeldent. Vitamin B12 er et vannløselig vitamin og overskuddet vil skilles ut. Ingen akutte bivirkninger er forbundet med inntak av store doser vitamin B12. Det er likevel lurt å holde seg til anbefalt døgndose, da reaksjoner ikke er utelukket.