Det er viktig å legge til rette for en sunn og aktiv aldring. Fysisk aktivitet spiller en avgjørende rolle i å opprettholde god helse og livskvalitet uansett alder.
Fordeler med fysisk aktivitet for eldre
Gjennom regelmessig trening og bevegelse kan man oppnå en rekke fysiske, mentale og sosiale fordeler. Denne artikkelen tar for seg fordeler med fysisk aktivitet for eldre og gir nyttige tips for å komme i gang.
Fysiske fordeler
Regelmessig fysisk aktivitet har positive effekter på helsen. Det bidrar til å styrke muskler og skjelett, og opprettholde fleksibilitet og balanse. Fysisk aktivitet reduserer også risikoen for alvorlige tilstander som hjerte- og karskdommer og diabetes blant annet. Ved å opprettholde en god styrke og være aktiv kan man som eldre også redusere belastningen på leddene og forebygge fall og skader.
Mentale fordeler
Fysisk aktivitet har ikke bare fysiske fordeler. Det har også en positiv innvirkning på den mentale helsen. Studier har vist at trening kan redusere risikoen for depresjon og angst blant annet. Fysisk aktivitet frigjør endorfiner i kroppen, kjent som «lykkehormoner», som bidrar til å forbedre humøret og redusere stress. Det kan også påvirke den kognitive funksjonen og hukommelsen positivt.
Sosiale fordeler
Fysisk aktivitet kan være en flott måte å opprettholde sosiale forbindelser og relasjoner. Velger man å bli med på gruppe trening som dans, svømming eller turgåing, får man mulighet til å møte andre mennesker, dele interesser og være en del av et fellesskap. Dette kan bidra til å motvirke følelsen av ensomhet og isolasjon som noen eldre kan oppleve. Samtidig kan deltakelse i fysiske aktiviteter sammen med venner eller familie være en fin måte å dele opplevelser og styrke relasjoner på.
5 tips til fysisk aktivitet for eldre
For mange kan det være vanskelig å komme i gang med fysisk aktivitet. Man vet ikke helt hvor man skal starte, hva man skal gjøre og det kan være vanskelig å lage nye og gode treningsrutiner. Her er noen tips.
1. Regelmessige spaserturer
En av de mest tilgjengelige formene for fysisk aktivitet, for dem som har mulighet til å gå, er å ta regelmessige spaserturer. Dette kan gjøres i nærområdet, i en park eller på et treningssenter. Gåturer bidrar til å opprettholde balanse og styrke i ben og muskler. Når man har kommet i gang kan man øke på med litt tempo og gå i bakker.
2. Delta i vannbaserte aktiviteter
Svømming og vannaerobic er gode treningsformer, og spesielt for deg med leddproblemer eller begrensede muligheter for bevegelse. Fysisk aktivitet i vannet skåner leddene samtidig som det gir motstand for å styrke musklene.
3. Prøv styrketrening
Styrketrening er viktig for å opprettholde muskelmasse og styrke, og det kan hjelpe eldre med å forbedre balansen og redusere risikoen for fall. Bruk av lettvekter, motstandsbånd eller egen kroppsvekt kan være en effektiv måte å trene styrke på. Er man usikker på utførelse av øvelser og hvordan man skal legge opp treningen finnes det hjelp å få på mange treningssenter.
4. Bli med på gruppetrening
Gruppetrening kan være en morsom og sosial måte å være fysisk aktiv på. I tillegg får man veiledning og en ekstra motivasjon når man er påmeldt gruppetimer. Sjekk ut lokale treningssentre eller seniorgrupper som tilbyr aktiviteter som styrketrening, dans eller kondisjonstrening.
5. Innfør hverdagsaktiviteter
Fysisk aktivitet trenger ikke alltid å være strukturert trening. Som eldre kan man også opprettholde en aktiv livsstil ved å inkludere hverdagsaktivteter i rutinen. Dette kan være hagearbeid, husarbeid, å gå opp trapper i stedet for å bruke heis, eller å ta del i aktiviteter med barnebarn.