Vinterdepresjon rammer mange nordmenn hvert år. Vinteren står nå for tur og vi har en mørk tid i vente. Med mørketiden er det vanlig at flere føler seg nedfor og faktisk er depresjon på denne tiden av året en egen diagnose.
Vinterdepresjon, eller sesongavhengig affektiv lidelse (SAD) er en type depresjon som opptrer i forbindelse med mørketiden. En annen variant av lidelsen kalles sub-SAD og kjennetegnes av symptomer av samme karakter, men mindre alvorlige.
Utbredelse av vinterdepresjon
Det har blitt gjort flere undersøkelser av hvor mange som lider av vinterdepresjon og resultatene tyder på at mellom 5-10% av den norske befolkningen har lidelsen. Samtidig er det muligens dobbelt så mange som lider av sub-SAD. Det vil si at omtrent 400.000 mennesker i Norge har vinterdepresjon, mens opp mot 800.000 har sub-SAD med lettere symptomer.
Av disse viser enkelte undersøkelser at 80% av de som har symptomene er kvinner, men dette kan ha sammenheng med at menn ikke er like flinke til å kontakte lege når de har problemer eller føler på noe.
Hele 90% av den voksne befolkningen rapporterer endringer i humør, søvn og våkenhet om vinteren sammenlignet med sommeren. Dette er å regne som normalt i vår del av verden.
Symptomer på vinterdepresjon
Symptomer på vinterdepresjon begynner som oftest å vise seg på høsten, og forsvinner igjen på våren når lyset kommer frem.
De vanligst symptomene på vinterdepresjon er:
- Nedsatt stemingsleie
- Energimangel
- Økt søvnbehov
- Sosial tilbaketrekning
- Vektøkning
- Mer matlyst og/eller søtsug
Forskning viser at det er en betydelig sammenheng mellom sollys og ulike prosesser i kroppen. Dette innebærer blant annet produksjon av D-vitamin, melatonin og muligens serotonin som alle virker både på de fysiologiske og psykologiske prosessene i kroppen. Undersøkelser viser også at personer med SAD er unormalt sensitiv for lys.
Behandling
Lysbehandling brukes i dag som hovedbehandling mot vinterdepresjon og noen ser bedring allerede etter første behandling. Lysbehandlingen går ut på at man utsettes for lys (10.000 lux) i en halv time hver dag. Tidspunktet for lysbehandlingen har noe å si for resultatet og best effekt ser man hos personer som får behandlingen på morgenen, helst rett etter man har stått opp.
Mange undersøkelser viser at behandlingen ofte blir avsluttet etter én til to uker uten tilbakefall. Dersom man ikke får ønsket effekt bør man prøve å endre tidspunktet for behandlingen og eventuelt skru opp lysstyrken. Skulle det vise seg at denne typen behandling ikke fungerer, kan medikamentell behandling være aktuelt.
Andre tips ved vinterdepresjon
- Regemessig trening
Regelmessig trening kan øke endorfin- og serotoninnivåene i kroppen og kan faktisk behandle mild til moderat depresjon like effektivt som antidepressiv medisinering. I tillegg bidrar det til å gi bedre søvn og øke selvtilliten som ofte utfordres i depressive perioder. - Naturlig dagslys
Dagslys kan både øke serotoninnivået og forbedre humøret. Derfor er det viktig å komme seg ut, gjerne én eller flere ganger i løpet av en dag. Sørg for å få rikelig med dagslys inn i hjemmet og på jobben. - Sosialt samvær
For å forhindre isolasjon er det viktig å huske på at venner og familie kan være til stor hjelp. Sosialt samvær vil ofte føre til bedre humør. Spør om en venn eller et familiemedlem vil møtes og finne på noe hyggelig. Har du ingen å spørre kan det være en god idé å finne arenaer å møte folk på. For eksempel kan man melde seg på et kurs eller inn i en klubb og møte folk med samme interesser. Det går også an å melde seg som frivillig. - Unngå stress
Stress kan både forverre og utløse depresjon. Dette gjelder året rundt, men er vel så viktig for personer med vinterdepresjon. Finn ut hvorfor du blir stresset og planlegg hvordan du kan unngå eller redusere stresset du opplever og innvirkningen det har på deg. Som et eksempel kan avslapningsteknikker være til god hjelp for noen. - Kosthold
Kostholdet er også viktig når det kommer til å bedre en depresjon. Noen reagerer med å spise mer, mens andre opplever at det blir vanskeligere å få i seg nok mat. Spis små sunne måltider gjennom dagen og sørg for å få i deg nok frukt og grønt. Et sunt og godt kosthold vil kunne gi bedre energi og redusere humørsvingningene som ofte oppstår ved depresjon.