Tretthet og slitenhet i perioder er noe de fleste opplever. Dette kan komme av ulike årsaker. For noen er det et resultat av livsstilsfaktorer som søvn, kosthold og fysisk aktivitet, mens i noen tilfeller kan det være behov for et legebesøk.
Her ser vi nærmere på ulike årsaker til tretthet og hva du kan gjøre for å få mer overskudd og energi.
Årsaker til tretthet
Det finnes mange potensielle årsaker til at man føler seg trøtt. Kanskje har du en travel jobb med mye ansvar, problemer med søvn eller kanskje du er småbarnsforelder. Dette er eksempler på mer åpenbare årsaker til tretthet i hverdagen. Å kjenne seg trøtt og sliten over tid kan påvirke livskvaliteten og gå ut over gjøremål.
Tretthet og for lite søvn
Søvnproblemer er utbredt i dagens samfunn. Mangel på søvn er en av hovedgrunnene til at folk føler seg trøtt og sliten hele tiden. Det er estimert at nærmest en tredjedel av alle nordmenn ikke får nok søvn hver natt. Selv om det finnes variasjoner, trenger de fleste voksne personer 7-8 timer uavbrutt søvn for å føle seg opplagt dagen etter.
Søvnapne og tretthet
Søvnapne er en søvnsykdom som gjør at man stopper, og deretter starter å puste mens man sover. Et av symptomene på søvnapne er netopp at man våkner etter en lang natt søvn uten å føle seg uthvilt. Det er mange som plages av søvnapne uten å være klar over det. Det er viktig å huske på at man ikke trenger å ha søvnapne selvom man våkner om morgenen uten å føle seg uthvilt, men dersom man har en mistanke bør man ta en tur til legen.
Infeksjon og tretthet
Når man er syk jobber kroppen hardt for å overkomme infeksjonen. Dette gjør at man føler seg trett og sliten. Har man for eksempel influensa, kan det ta en stund å komme seg i etterkant. Kroppen vil derfor kreve ekstra hvile.
Anemi
Anemi er også en potensiell årsak til lite energi i hverdagen. Anemi er forårsaket av lave nivåer av hemoglobin som frakter oksygen gjennom blodstrømmen.
Når man har anemi får man levert utilstrekkelige mengder med oksygen til hjernen, musklene eller annet kroppsvev. Dette kan føre til uttalt tretthet. Mistenker du anemi, kan det være lurt å få sjekket jernnivået hos legen.
Medisinske sideeffekter
Mange medikamenter kan forårsake tretthet og døsighet. Dette kan inkludere medisiner for blodtrykk, smerte, angst og depresjon. Dersom et av dine medikamenter forårsaker tretthet, bør du diskutere alternativer med legen din.
Depresjon og angst
Psykisk sykdom som depresjon og angst kan gå ut over energinivået og gjøre at man føler seg trettere enn normalt. Det er veldig viktig å ta vare på sin mentale helse og søke hjelp ved behov. Bedre mental helse kan gjøre at energinivået blir høyere, og at man fungerer bedre. Et sunt og variert kosthold, helsehjelp og fysisk aktivitet kan være veldig hjelpsomt.
Kronisk utmattelsessyndrom
Kronisk utmattelsessyndrom kan føre til uttalt tretthet, depresjon og smerter. Årsaken til syndromet er foreløpig ukjent, men dersom man mistenker at man er rammet bør man kontakte og få hjelp av helsepersonell.
Hva du kan gjøre for å føle deg mer opplagt
1) Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet kan bidra til at du får mer energi. Moderate aktiviteter som jogging, rask gange, sykling og trenging med lettvekter kan gi deg mer energi. Du bør alltid lytte til kroppen din og snakke med legen dersom du mistenker sykdom før du starter et nytt treningsprogram.
2) Sunt og variert kosthold
Et sunt og variert kosthold som er rik på komplekse karbohydrater, rent protein og sunt fett er viktig for å holde på energinivået gjennom dagen.
3) Legg deg tidligere
Du bør prøve legge deg til rett tid hver kveld slik at du får nok søvn. Dersom du synes det er vanskelig å sovne, kan det være lurt å legge seg til omtrent samme tid hver kveld.
4) Sett av tid til avslapning
Du bør sørge for å sette av litt tid til avslapning hver dag. Dette vil hjelpe deg med å redusere stress og gi deg mer energi.
Å følge seg trøtt og sliten i perioder er normalt og kan være knyttet til en travel hverdag, lite søvn eller lite aktivitet med mer. I noen tilfeller kan det ligge en medisinsk årsak bak. Dersom du mistenker sykdom, bør lege kontaktes.
14 tips for å sovne raskere >>