Debatten om hvorvidt det er best å trene om morgenen eller på kvelden har pågått lenge, og det finnes ingen fasit som stemmer for alle. Begge tidspunkter har sine fordeler og ulemper, og det beste valget avhenger av dine individuelle preferanser, livsstil og mål.
Morgentrening: Start dagen med energi
Mange opplever at morgentrening gir en energiboost som varer hele dagen. Det kan også bidra til å regulere søvnmønsteret og gjøre det lettere å sovne på kvelden. Dessuten er det mindre sannsynlig at uforutsette hendelser ødelegger treningsplanene dine i løpet av dagen.
Noen ser også ulemper ved å trene om morgenen. Det kan være vanskelig å komme seg opp av sengen og trene før jobb eller skole, spesielt i vinterhalvåret når det både er mørkt og kaldt. Noen opplever også at kroppen føles stivere om morgenen, noe som kan øke risikoen for skader.
Kveldstrening: Avkobling på slutten av dagen
Kveldstrening kan bidra til å redusere stress og angst, og det kan være en fin måte å koble av etter en lang dag. Musklene er som regel varmere og mer oppvarmt på kvelden, noe som kan føre til bedre prestasjoner.
Det kan også være noen ulemper ved å trene på kvelden. Det kan være vanskelig å finne tid til å trene etter jobb eller skole, spesielt hvis du har familieforpliktelser. Kveldstrening kan også gjøre det vanskeligere å sovne hvis intensiteten er for høy rett før leggetid.
Forskning
Det er gjennomført flere studier for å finne ut om det er best å trene på morgenen eller kvelden, med ulike resultater.
En studie omtalt på NHI.no viser at det kan være forskjeller mellom kvinner og menn. Kvinner som trente om morgenen fikk redusert fett, lavere blodtrykk og økte muskelstyrken i underkroppen. Kvinner som trente på kvelden fikk økt muskelstyrke på overskroppen, bedre humør og mer metthetsfølelse. Hos menn var forskjellene mellom morgen og kveld mindre og begge grupper forbedret den fysiske ytelsen. Menn som trente på kvelden ble mindre trette og fikk fordeler for hjertet og den metabolske helsen. For den metabolske helsen var det altså best å trene på morgenen for kvinner, og på kvelden for menn.
En annen studie omtalt på forskning.no så på om det utgjør noen forskjell hvilken tid på dagen deltagerne trente. Deltagerne var 24 unge menn som ble delt opp i to grupper. De skulle utføre de samme øvelsene (beinpress og sykling), en gruppe og morgenen og en om kvelden. De to gruppene ble så delt opp i to undergrupper hver. Den ene skulle trene styrke først og kondisjon til slutt, og den andre i motsatt rekkefølge. Resultatet viser blant annet at trening på kvelden ga mer muskelmasse, og at man fikk bedre kondisjon dersom man trente kondisjon først. Dette gjaldt begge gruppene som startet trentingsøkten med kondisjon.
Konklusjon
Det finnes ingen fasit for når på døgnet man bør trene. Det er flere faktorer som spiller inn, og det trengs mer forskning på området før man kan konkludere med noe. Likevel vil det variere fra person til person, og kanskje fra dag til dag, når på døgnet man foretrekker å trene og får mest ut av økten.
Relevant artikkel: Hvordan komme i gang med trening og en aktiv livsstil