Hvilke næringsstoffer gir energi? Å tilføre kroppen energi er nødvendig for å kunne fungere. Det finnes tre energigivende næringsstoffer man må inkludere i kostholdet.
Karbohydrat
Karbohydrater er et næringsstoff og kroppens hovedkilde til energi. Man deler gjerne karbohydrater inn i tre grupper som omfatter sukker, stivelse og kostfiber.
- Sukker gir energi og fordøyes raskt. Man skiller mellom matvarer med tilsatt sukker og med naturlig innhold av sukker. Sistnevnte inneholder gjerne gode næringsstoffer i tillegg, mens matvarer med tilsatt sukker kun gir energi, men lite næringsstoffer.
- Stivelse er en av de viktigste energikildene i kostholdet. Stivelse finner man hovedsaklig i plantebaserte matvarer som poteter, ris, korn, hvete, mais og noen grønnsaker.
- Kostfiber er karbohydrater som ikke blir fordøyd i tynntarmen. Kostfiber gir lite energi, men er gunstig for fordøyelsen og har andre viktige funksjoner i kroppen som å redusere risikoen for vektøkning og hjerte-og karsykdommer blant annet.
Fett
Fett tilfører energi. Fett som ikke blir brukt opp som energi med det samme, kan lagres i kroppen til senere bruk. De fettløselige vitaminene (A, D, E og K) følger med fettet i kosten, blant annet i matoljer, meieri- og kjøttprodukter.
Det finnes flere typer fett, og mettede fettsyrer og transfett bør begrenses til henholdsvis 10 og 1 energiprosent. Det sunne fettet, flerumettede fettsyrer bør utgjøre 5-10% av kostens energiinhold, mens enumettede fettsyrer bør utgjøre 10-20%.
Protein
Proteiner kan også tilføre energi, men i mindre grad enn fett og karbohydrater. Proteiner er nødvendige for å bygge nye celler, både når det kommer til vekst og vedlikehold av kroppen. For eksempel, dersom man trener styrke må man få i seg tilstrekkelig med protein for å se fremgang. Anbefalingene sier at proteininntaket bør utgjøre 10-20% av energiinntaket i kostholdet, og dersom man er over 65 år bør det utgjøre 15-20%.