De fleste opplever å ha sure oppstøt en gang i blant. Hva hjelper mot sure oppstøt? Det er flere ting man kan gjøre for å bedre tilstanden.
Sure oppstøt er en av de vanligste fordøyelsesplagene. Det er en tilstand hvor surt innhold fra magen kommer opp i svelg og munn. Halsbrann følger også ofte med som følge av irritasjon i spiserøret og fører ofte til en brennende følelse i halsen.
Sure oppstøt symptomer
På fagspråket betegnes sure oppstøt som et reflukssymptom, eller syreplager. Et åpenbart symptom på sure oppstøt er oppgulp av surt mageinnhold, eller delvis fordøyd mat. Andre symptomer kan være en sur smak i munnen forårsaket av magesyre.
Årsak til sure oppstøt
Det finnes flere årsaker til sure oppstøt. Tilstanden kan blant annet oppstå som følge av stress. En stressende hverdag kan påvirke magehelsen og dermed resultere i ulike symptomer. En annen årsak til sure oppstøt kan være at lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken er slapp. Dette vil føre til at surt mageinnhold lekker ut i feil retning og dermed ender opp i svelg og munn. Gravide er også utsatt for sure oppstøt, særlig i den siste delen av graviditeten, som følge av press fra magen.
Andre tilstander kan også være årsak til sure oppstøt. Dette innebærer blant annet en syresykdom, magesår, alkoholutløst refluks med mer.
Hva hjelper mot sure oppstøt?
For personer som har sure oppstøt en gang i blant kan kostholdsendringer være tilstrekkelig behandling. Dette gjelder også for personer som har sure oppstøt som følge av stress. Hyppigere måltider med mindre posjonsstørrelse er bedre enn større og færre måltider. Syrenøytraliserende midler har også vist seg å fungere bra mot sure oppstøt.
Begrens inntaket av følgende matvarer:
- Sure drikker som sitronjuice- og brus.
- Krydder som chili, hvitløk og svart pepper.
- Fet og sterk mat.
- Alkohol og koffein.
De som er hardere rammet og ikke får løst syreplagene ved hjelp av kostholdsendringer og syrenøytraliserende middel, bør vurdere å kontakte lege for hjelp.