Holder du på med styrketrening er det viktig å få i seg nok proteiner for å få et godt utbytte av treningen. Proteiner fra fisk er både sunt og effektivt.
Fordeler med styrketrening
Styrketrening kan gi deg en en rekke helsefordeler og styrker både muskler, ledd og skjelett. Det virker også forebyggende på belastningsskader i tillegg til at det styrker hjerte og lunger og bedrer nattesøvn, fordøyelse og selvtillit. Det kan også redusere symptomer på flere kroniske sykdommer som fedme, depresjon, slitasjegikt, ryggsmerter og diabetes.
Muskelvekst
Ved styrketrening er målet ofte økt muskelvekst inkludert økt styrke. Muskelveksten oppstår når musklene blir utratt for en større belastning enn den er vant til. Styrketreningen påfører musklene små skader. Det er mens man hviler at muskelene bygger seg opp igjen – litt større og sterkere for hver økt. Det er derfor det ikke er anbefalt å trene samme muskelgruppe to dager på rad.
Styrketrening og proteiner
For at musklene skal bygge seg opp er de avhengige av proteiner. Proteiner fungerer som kroppens, og musklenes byggestener. De består av aminosyrer hvor 9 av 20 ikke dannes i kroppen og dermed må tilføres gjennom kostholdet.
Hvor stort behovet er avhenger av flere faktorer, som for eksempel aktivitetsnivå. Trening, og særlig styrketrening, fører til økt proteinomsetning i kroppen og dermed økt behov for inntak av proteiner.
Både før og etter trening bør man spise matvarer som er rike på protein og karbohydrater for å sikre optimal muskeloppbygging. Ved å spise noe rett etter en treningsøkt går restitusjonen raskere og man yter bedre på neste treningsøkt.
Proteinkilder og proteininnhold
Protein finnes både i animalske og vegetabliske matvarer. Her er eksempler på proteininnhold per 100 gram:
- Peanøter: 26 gram
- Parmesan: 26 gram
- Lettmelk: 3 gram
- Kjøttdeig: 18 gram
- Tunfisk: 27 gram
- Laks: 20 gram
- Torsk: 18 gram
Fiskeproteiner – et smart valg
Proteiner som inneholder en høy andel av essensielle aminosyrer kalles proteiner av høy kvalitet. Proteiner av fisk er av høy kvalitet da fisk inneholder alle de essensielle aminosyrene.
Dersom man bruker fiskeproteiner som proteinkilde får man i seg alle aminosyrene som er nødvendig for å opprettholde en normal muskelsyntese og vedlikeholde muskelmasse.
Siden musklene brytes ned under trening er det viktig å spise mat med høy proteinkvalitet, som i fisk. Musklene vil da restitueres og repareres raskere, noe som vil gi bedre effekt av treningen.
Hydrolyserte fiskeproteiner
I tillegg til proteiner man får fra å spise ulike matretter med fisk, finnes det også hydrolyserte proteiner fra fisk. Gjennom hydrolyseprosesen trekkes næringsrike proteiner ut i fra fisken og denne prosessen gjør at kroppen vår opplever proteinene som «ferdigfordøyde». Dette resulterer i at hydrolyserte fiskeproteiner tas enklere og mer effektivt opp av kroppen enn proteiner fra vanlig fisk.