Vinteren står for tur og lysdagen er kortere – og dermed reduserer den naturlige tilgangen til vitamin D. Det er mørkt når man drar til jobb eller andre aktiviteter om morgenen, og mørkt når man kommer hjem igjen.
Med mindre tilgang på sollys får man også mindre tilgang på D-vitamin fra sola. Dermed må man sørge for å få i seg dette vitaminet på egenhånd, gjennom kostholdet. Det er anbefalt å ta et tilskudd av D-vitamin i vinterhalvåret siden de færreste får i seg nok gjennom mat.
Likevel finnes det noen matvarer som inneholder dette vitaminet, og da særlig fisk.
1: Laks
Den viktigste kilden til vitamin D i kosten er fet fisk, deriblant laks. Myndighetene anbefaler både å øke inntaket av fisk i kostholdet, og å ta et tilskudd av vitaminet. Laks er dermed et flott middagsalternativ.
2: Sild og sardiner
Sild er en fisk som spises over hele verden. Den blir ofte røkt eller syltet. Denne lille fisken er også en god kilde til D-vitamin.
Dersom du ikke er så glad i fersk fisk, kan syltet sild og sardiner på boks også være gode kilder.
3: Torskelever-olje
Olje fra torskelever er populært. Dersom du ikke liker fisk, kan inntak av torskelever-olje være en annen måte å få i seg næringsstoffer det er vanskelig å få i seg på en annen måte.
Det er en fantastisk kilde til vitamin D, og har i tillegg et høyt innhold av vitamin A og omega-3-fettsyrer.
4: Tunfisk på boks
Tunfisk på boks er populært. Noen liker det godt grunnet den gode smaken, mens holdbarhet og næringsinnhold også er to fordeler. I tillegg er tunfisk boks ofte billigere enn å kjøpe fersk fisk.
Selv om tunfisk er magrere enn for eksempel laks, er den fortsatt en god kilde til vitamin D og inneholder i tillegg mye proteiner.
5: Eggeplommer
Fisk er ikke den eneste kilden til D-vitaminer i matvarer. Man finner det også i eggeplommer. Ved å spise egg får man også i seg andre viktige næringsstoffer som proteiner, jern, vitamin E og B12 for å nevne noe.