Plantebasert kosthold har blitt mer vanlig. Flere og flere velger å kutte ned på kjøttforbruket og samtidig dukker det stadig opp nye former for kjøtterstatninger på markedet. En økende trend fører til at informasjonen florer på nettet, og med det også feilinformasjon. Hva er sant og ikke når det kommer til plantebasert kosthold?
Plantebasert kosthold betyr ikke «ingen kjøtt»
Å spise plantebasert betyr akkurat som navnet tilsier, å ha et kosthold basert på grønt. Den mest utbredte formen for plantebasert kosthold innebærer å spise mindre kjøtt fremfor å kutte det helt ut. Man spiser da større porsjoner med frukt, grønt og korn, og mindre porsjoner med kjøtt og meieriprodukter.
Det er flere grunner til at noen velger å gå over til et plantebasert kosthold: Helse, smak, klima og miljø, dyrevern og sosiale årsaker med mer.
Det finnes flere begreper for ulike typer plantebasert kosthold:
- Vegetarianer: Spiser plantebasert, men kan også spise meieriprodukter og fisk.
- Veganere: Spiser kun plantebasert, ingen animalske produkter.
- Fleksitarianer: Spiser hovedsaklig plantebasert, men kan også spise kjøtt og fisk innimellom.
Proteiner, vitaminer og plantebasert kosthold
Mange er av den oppfatning at proteiner og andre makronæringsstoffer mangler i plantebaserte kosthold. Det stemmer at det er viktig at man setter seg godt inn i temaet for å sikre seg et fullkomment kosthold med alle næringsstoffer man trenger. Det er fullt mulig å få akkurat det man trenger via plantekost, med unntak av noen vitaminer og mineraler man bør følge med på og sørge for å inkludere i kosten. Det anbefales at de aller fleste, uansett kosthold, tar et tilskudd av vitamin D. Personer som spiser plantebasert må også sørge for å få i seg nok vitamin B12 og jod, hvor det er vanlig å ta førstnevnte som et tilskudd.
Plantebaserte kilder til proteiner:
- Bønner
- Nøtter
- Nøttesmør
- Tofu
- Frø
- Korn
Dyrt eller billig?
Det er også flere oppfatninger om at å ha et plantebasert kosthold er dyrt. Sannheten er at det kan være bilig. Kvalitetskjøtt, meieriprodukter og spesielt sjømat kan være veldig kostbart. På den andre siden har man bønner og frø, som ofte er veldig billig. En pakke bønner kan man få for rundt 10 kroner på flere butikker.
Kostnaden kommer i det man velger ferdiglagde vegetariske kjøtterstatninger som vegetarburger og vegetar-«kylling»-biter for eksempel. Dette kan ofte ligge på samme pris som kjøttvarientene av produktet.
Trening
Ideen om at man må ha en mengde animalske proteiner for å opprettholde muskelmasse hvis man trener, er annen myte oppfatning. Det stemmer at man trenger proteiner, men vi vet i dag at det ikke spiller noen rolle om det kommer fra animalske eller plantebasert kilder så lenge det kommer med de riktige mengdene med aminosyrer.