I Norge er vi heldige å ha tilgang til utallige frukt som fyller butikkene året rundt. De kommer i alle størrelser, former og farger, og det er anbefalt å innta fem frukt eller grønnsaker hver dag.
Forskjeller mellom frukt
Fersk frukt og juice
I likhet med andre matvarer har ulike frukt ulikt næringsinnhold. Hele frukt er generelt gode kilder til fiber og er mer mettende, mens juice er mindre mettende. Et glass juice inneholder i tillegg ofte mer sukker, selv om fruktinnholdet er på 100%. Når man inntar fem om dagen er det med andre ord bedre å spise hele frukt enn juice. Det vil likevel ikke si at man skal kutte ut juice fra kostholdet, men heller begrense inntaket ved å velge hele frukt når det er en mulighet; Variasjon er nøkkelen til et sunt og godt kosthold.
Frosset frukt
Frosset frukt er også et alternativ og mange lurer på om dette er like sunt som ferske varianter. Frosset frukt er ofte både skrellet og oppskjært i biter, og nedfrysingen skjer ofte raskt etter innhøsting. Dette gjør at næringsstoffene er vel bevarte og dermed er frosset frukt et godt alternativ til de ferske variantene. Samtidig er frosset frukt ofte billigere.
Tørket frukt
Tørkede frukter finnes det også et helt utvalg av. Både rosiner, dadler, tørkede aprikoser og banan er populære valg. Tørkede frukt inneholder, i likhet med fersk frukt, gode næringsstoffer, har lengre holdbarhet og er lett å ta med seg på farten. I tillege er ofte kaloriinnholdet høyt, noe som gjør det populært som snacks på tur. Man kan også være oppmerksom på at flere typer tørket frukt blir tilsatt sukker under tørkeprosessen.
Konklusjon
Frukt i både fersk, frosset og tørket tilstand, inkludert juice, inneholder de gode næringsstoffene. Juice innholder derimot ofte mer sukker enn de ferske og frossede variantene. Det samme gjelder for tørkede frukt.