Vitamin E er et fettløselig vitamin som lagres i leveren og kroppens fettvev. Vitaminet har spesielt én viktig funksjon i kroppen.
Antioksidant
Vitamin E er kjent som en kraftig antioksidant som bidrar til å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress, i likhet med vitamin C. Oksidativt stress oppstår som en reaksjon på en ubalanse mellom antioksidanter og frie radikaler i kroppen. Frie radikaler kan være skadelig for celler og vev hvis det blir for mye av det og derfor er det nødvendig med antioksidanter i kroppen.
Kilder til vitamin E
Vitamin E tas opp via tarmen til blodet. Omtrent 1 gram av vitaminet lagres i kroppen, hovedsaklig i kroppens fettvev og i tillegg i celleoverflater samt i fettmolekyler i blodet.
Det finnes i flere vanlige matvarer og gode kilder kan være følgende:
- Helkornprodukter
- Avokado, rød paprika
- Tran
- Nøtter
Mangel og inntak
E-vitamin-mangel er sjeldent, men kan likevel forekomme hos grupper som er mer utsatt. Symptomer på mangel kan vise seg gjennom nevrologiske forandringer som ustø gange. Forgiftning som følge av for høyt inntak av dette vitaminet er også sjeldent. Skulle det likevel skje, kan dette gi symptomer som diaré, luftsmerter og kvalme.
Anbefalt daglig inntak er som følger:
- Kvinner (10 år+): 8-10 mg
- Menn (10 år+): 7-8 mg
- Barn (under 10 år): 3-6 mg
- Gravide: 10 mg
- Ammende: 11 mg
Anbefalt inntak for kvinner, menn og barn varierer avhengig av alder.