Den røde fisken er fet og næringsrik, den hvite er mager og forebygger livsstilssykdommer. Å spise nok fisk er kort sagt en av de beste vanene man kan tillegge seg i livet.
Rådene slår fast at voksne bør spise 2-3 fiskemiddager i uken. Men selv ikke nordmenn, som spiser mer sjømat enn de mange europeere, klarer å få i seg den anbefalte mengden.
Her er fem tips til hvordan det kan bli enklere å få i seg nok fisk i løpet av en uke:
1. Innfør 2-3 faste fiskemiddager i uken
Planlegg måltidene og ha fiskepålegg tilgjengelig til enhver tid. Frokost og kveldsmat er måltid som for mange består av knekkebrød eller brødskiver. Sørg for at 2-3 av disse hver uke spises med fiskepålegg som makrell i tomat, fiskekaker, påleggslaks eller sild. Server gjerne med godt tilbehør som remulade, salsa eller barnas favoritt: ketsjup.
2. Bytt ut kjøttet med fisk
Det finnes mye god mat som smaker like godt med fisk. Fiskeburger har allerde blitt en klassiker hos mange familier, og smaker fortreffelig om den enten har vært på grillen eller i stekepannen. Fisketaco med hjemmelagde fiskepinner, avokadorøre og kålsalat smaker minst like godt som den tradisjonelle tacoen, og er like barnevennlig med milde og gjenkjennelige smaker.
3. Fang din egen middag
Det føles unektelig godt å servere noe man selv får på kroken. Pakk sekken og sørg for å kle deg etter været – og ta med barn eller barnebarn ut for å fange egen middag. De yngste lærer kunsten å bruke en fiskestang og å sløye. I tillegg er det gratis og man får aktivitet på turen.
4. Server mat som ser bra ut
Forskning viser at ernæring og kosthold har avgjørende betydning for barns vekst og utvikling, og at det er særlig viktig å tilrettelegge for at barn og ungdom har et variert og sunt kosthold. Barn som har et høyt sjømattilbud er både mer positiv til sjømat, særlig hvis det smaker og lukter godt, og ser fristende ut. Det sies at man spiser med øynene, og det gjelder også barn. Gi dem gode opplevelser fra starten, og eksponer dem for fiskeretter gang på gang uten å presse dem.
5. Lag maten sammen
I en travel hverdag kan det være lurt å sette av tid til matlaging sammen i blant. Gjør måltid til en positiv opplevelse og noe man gjør sammen som en familie eller med venner. På disse dagene kan alle få komme med innspill om hvilket tilbehør som er godt, eller hvordan fisken skal tilberedes – og lære hvordan det gjøres.
Visste du…
At det tar i snitt tre uker med repetisjon før man har skapt en ny vane? Det kan være lurt å sette seg en startdato for endringen man vil gjøre, og legge en plan for hvilke fiskeretter som skal lages i denne treukers-perioden. Når de første tre ukene er gått vil de neste tre gå mye enklere.
Produkter med fiskeproteiner: