Vitamin C har en rekke viktige funksjoner i kroppen.
Vitamin C blir også kalt askorbinsyre og er et vannløselig vitamin. Vitaminet bidrar i flere forskjellige prosesser i kroppen. Det er blant annet viktig i oppbyggingen og vedlikeholdet av støttevevet i kroppen. Det er også en nødvendig del av reguleringen av jernopptaket og i dannelsen av kollagen. I tillegg er det, i likhet med vitamin E, en antioksidant som bidrar til å forhindre oksidativt stress som kan skade både celler, arvestoff og proteiner.
Kilder til vitamin C
C-vitamin dannes ikke i kroppen og må dermed tilføres gjennom kostholdet. Dagsbehovet ligger på 75 milligram for alle personer over 14 år.
Gode kilder:
- Appelsin, ren appelsinjuice og andre sitrusfrukter
- Paprika, tomat, spinat, brokkoli og kålrot
- Jordbær, nyper og solbær.
Fem om dagen kan være en fin regel for å sikre nok inntak av C-vitamin. Siden vitaminet er vannløselig vil det ved koking, av for eksempel grønnsaker, trekkes ut i kraften. For å nyttegjøre seg av C-vitaminet må grønnsakene dermed spises rå eller så må man bruke kraften i måltidet. Vitaminet kan også inntas som kosttilskudd. Her er det opp til hver enkelt å avgjøre hva som er best for en selv.
Mangel og overdosering
Et dårlig sammensatt kosthold kan resultere i c-vitaminmangel. Dette gjelder særlig utsatte grupper som alkoholmisbrukere og personer med spiseforstyrrelser. Mangel på dette vitaminet kan gi symptomer som tretthet og infeksjoner. I mer alvorlige tilfeller kan c-vitaminmangel føre til skjørbuk. Tilstanden er dødelig hvis den ikke behandles. Skjørbuk kan resultere i blødninger i hud, muskler, tannkjøtt og indre organer. Det kan også gi løse tenner og slapphet.
Et for høyt inntak av vitamin C kan også gi symptomer. Store doser kan føre til diaré, kvalme og andre plager med magen. Hvis det høye inntaket vedvarer over tid kan det øke risikoen for nyrestein. Personer med nyreproblemer bør derfor være oppmerksom på dette.