Når påsken kommer og solen titter frem, er det naturlig å finne frem solkremen for å beskytte huden. Men mange lurer: Hindrer solkrem opptak av vitamin D? Vitamin D, også kalt «solvitaminet», er avgjørende for blant annet immunforsvar og skjeletthelse. Derfor er det viktig å vite hvordan vi kan ta vare på både hud og helse samtidig.
Solkrem beskytter huden – men hva med vitamin D?
Solkremer er utviklet for å blokkere UV-stråler, spesielt UVB-stråler, som kan skade huden og føre til hudkreft. Samtidig er det nettopp UVB-stråler som setter i gang kroppens produksjon av vitamin D i huden.
Ved korrekt bruk kan en solkrem med høy faktor redusere UVB-stråling med opptil 98 %, og dermed potensielt også hindre produksjon av vitamin D.
Men: De fleste bruker solkrem for lite, for tynt eller for sjelden til at det faktisk blokkerer all UVB-stråling. I praksis får vi derfor fortsatt litt sol på huden selv når vi bruker solkrem. Flere studier, blant annet publisert i British Journal of Dermatology, viser at folk som brukte solkrem fortsatt økte sine vitamin D-nivåer i løpet av en ferieuke i solen.
Hvordan få nok vitamin D – uten å droppe solkremen?
Bruk kosttilskudd: I perioder med lite sollys, som vinteren i Norge, anbefales ofte vitamin D-tilskudd.
Spis vitamin D-rik mat: Fet fisk som laks og makrell, tran, egg og berikede produkter er gode kilder til vitamin D.
Vær bevisst på påske og solkrem: I påsken tilbringer mange ekstra tid utendørs i fjellet. Husk at reflektert sollys fra snøen forsterker UV-strålingen, så god solbeskyttelse er ekstra viktig.
Konklusjon: Du kan få begge deler
Solkrem er en viktig del av hudpleierutinen, spesielt om våren når UV-strålingen øker. Selv om solkrem kan redusere kroppens evne til å danne vitamin D, vil smart bruk av solfaktor, et sunt og variert kosthold, og eventuelt kosttilskudd, sikre at du får det beste fra begge verdener: sunn hud og sunne D-vitamin-nivåer.